Lucia-special: En krona av eld

13:e januari 2013

   Saga plockade ned julkulorna från grannen. Den var så torr att barren rasslade i golvet varje gång hon kom åt en gren. Hon tog tag i en mörkblå kula med små silvriga stjärnor. Det hade varit hennes mormors favoritprydnad. Hon mindes sin mormor med värme. Hennes mamma och pappa hade köpt ett hus på samma gata som mormor. Då båda jobbade sent och mormor var pensionär så hade Saga gått hem till mormor nästan varje dag efter skolan. Ibland bakade dem, ibland hjälpte mormor henne med läxorna och ibland hittade de på något kul pyssel. Det var alltid kul att komma hem till mormor och hon blev lika glad varje gång Saga kom på besök. Mormor hade också en massa historier. Det kunde vara allt från sagor om vättar och troll till historier om hennes ungdom. Mormor hade varit med i lottorna, kört motorcykel och t.o.m. varit på Woodstock. Hon hade verkligen levt livet.

   När Saga gick där och plockade så var hon glad att hon inte pyntat mer. Det tog verkligen tid att fixa med allt och nu när hon var ensam med grabbarna så var det inte värt det att göra något extra. Det fick duga med några tomtar, en julgran och kransen på dörren. Saga passerade byrån med familjekorten. På den stora i mitten stod hela familjen snyggt uppradade i finkläderna. Pojkarna längst fram och mamma och pappa bakom. De hade varsin hand på pojkarnas axlar. Saga strök fingret över kanten på ramen och det högg till i bröstet av saknad. Hennes själsfrände hade varit död i tre år nu men det kändes som igår. Han skulle bara åka och köpa några grejer på affären. Det var inte halt och vädret var klart, ändå kraschade han in i ett träd utan säkerhetsbälte. Hon hade accepterat att han var borta, men kunde inte släppa hur det gick till. Han var inte onykter och han körde aldrig utan säkerhetsbälte. Hon trodde inte att han tagit självmord, de var ju lyckliga tillsammans och han skulle aldrig lämna pojkarna. Hon strök en tår från kinden och gick mot ytterdörren istället. Ingen idé att fastna i det förflutna, bäst att hålla sig sysselsatt, tänkte hon.

    Saga öppnade dörren och en ström av kall luft svepte in i huset. Kylan hade äntligen kommit i januari och den bet som en arg orm i hennes ben. Hon tog ner kransen och stängde dörren igen. Det kändes skönt att komma in i värmen igen. Saga hade helt glömt bort mormors hemskaste historia när hon såg det blåa ljuset i hallen. Då kom allt plötsligt tillbaka till henne.

* * *

12:e december 1982

   Mormor lutade sig tillbaka i fåtöljen och tittade allvarligt på den lilla flickan i sängen.

   ”Nu ska jag berätta en historia som min mamma berättade för mig och hennes mamma berättade för henne. Det är en historia som gått i arv sedan lång tid tillbaka, innan asa-tron fick fäste i Norden. Så långt tillbaka som till jägar- och samlarsamhället. Det var först när Sverige blev kristet som historien försvann. De kristna raderade alla spår av det jag ska berätta för dig. Men historien lever vidare i våra berättelser. Det är viktigt att vi inte glömmer”, sade mormor.

   ”Oj mormor”, svarade Saga samtidigt som hon lyssnade intresserat.

   ”Du kan säkert historian om heliga Lucia och hur vi firar det varje jul?”

   ”Jag vill vara Lucia i år”, svarade Saga och log.

   ”Ja det vill du säkert och det kommer du att bli. Men Lucia har en mörkare bakgrund än man kan tro. Det finns en ondskefull varelse som kallas Lussja. Det är ett gammalt namn för ljus, precis som Lucia kommer från ordet Lux som betyder ljus. Men det här ljuset har ingen värme, ingen kärlek. Den här elden kommer bara med olycka och ond bråd död.”

   ”Oj”, sade Saga med stora ögon.

   ”Lucia kommer den trettonde december. Det stämmer inte riktigt med ursprungshistorian. Lussja kan komma när som helst, men framförallt den trettonde dagen på det trettonde året. När hon visar sig så kommer något hemskt hända, så har det varit i urminnes tider.”

   Mormor tänkte på de två världskrigen och flera otäcka brottsfall. Men hon utelämnade de värsta delarna för Saga.

   ”Är det inte lustigt att folk missar den kopplingen? Tretton är erkänt som ett otursnummer och ändå är det då vi firar Lucia? Någon hade en mörk humor när datumet för firandet bestämdes.”

   ”Är Lussja djävulen, mormor?”

   ”Ja jag antar att de är samma sak egentligen, bara beskrivna på olika sätt. Lucifer och Lussja har ju väldigt snarlika namn för att inte tala om Lucifer och Lucia.”

   Saga nickade intresserat.

   ”Men det går förstås att skydda sig mot Lussja. Nyckeln är cirklar och den traditionen lever kvar även fast folk inte vet varför. Förr kunde man rita en cirkel runt sin hydda, eller bygga den som en cirkel. Du har väl sett alla kransar folk har på dörrarna? De fungerar som ett skydd mot Lussja. Cirkelns kraft är stark och du måste komma ihåg att ha din krans uppe till minst den trettonde januari.”

   ”Det ska jag komma ihåg mormor”, svarade Saga käckt trots att hon långt senare skulle glömma just detta.

   ”Förr i tiden vandrade man i cirklar runt byar och gårdar med tända facklor. Nu för tiden har vi lucia-tåg.”

    Pappa Leif tittade in i sovrummet med bekymrad min. Flickan hade somnat så mormor klev upp ur fåtöljen och smög ut ur rummet.

   ”Du skulle ju söva flickan, inte skrämma skiten ur henne”, sade Leif.

   ”Historian behöver föras vidare och du lär ju inte göra det. Du har aldrig varit intresserad av vår bakgrund.”

   Leif fnös och kikade in i sovrummet igen. Saga sov lugnt och stilla så han släppte det.

* * *

13:e januari 2013

   Saga blev ståendes som förstenad. Hon hade alltid gillat mormors berättelser, men samtidigt trott att de var på låtsas. Varelsen som svävade i hennes vardagsrum var allt annat än låtsas. Den saknade fötter istället var det ett slitet tyg som hängde slappt över dess knotiga axlar. Ansiktet var insjunket med två stora hål av blått ljus där ögonen skulle vara. Huvudet brann med en krona av blå eld. Den sträckte fram sin arm och pekade på Saga med ett benigt finger.

* * *

Nyhetsrapport 14:e januari 2013

   Oroligheterna i de centrala delarna fortsatte under helgen med flera upplopp. De tre personer som fördes till sjukhuset i fredags efter att ha ådragit sig svåra skallskador har nu avlidit rapporterar representanter för Universitetssjukhuset.

   I lilla Frejby har en tvåbarnsmamma försvunnit. Hon lämnade två sovande barn och försvann någon gång under natten. På morgonen larmade en granne polisen då han såg de gråtande pojkarna sitta på trappan.

Nyhetsrapport 27:e januari 2013

   Presidenten i Ryssland är död. En ensam skytt sköt på nära håll ihjäl Vadim Mukachenko. Personen övermannades och greps.

Nyhetsrapport 1:a februari 2013

   Personen som sköt ihjäl Vadim Mukachenko är en svensk kvinna vid namn Saga Åberg. Saga är den kvinna som försvann från Frejby i mitten av januari. Hon efterlämnade sig två små barn. Det är just nu ett spänt läge mellan Sverige och Ryssland.

Nyhetsrapport 3:e februari 2013

   Saga Åberg, kvinnan som sköt ihjäl Rysslands president uppges vara död. Enligt den officiella ryska rapporten dog hon av naturliga orsaker. Anonyma vittnen hävdar dock att hennes kropp utsatts för mycket svårt yttre våld.

Nyhetsrapport 7:e februari 2013

   Kung Oscar III Adolf är död. Enligt uppgifter från hovet blev han förgiftad under en måltid i det kungliga palatset. SÄPO pekar ut Ryssland som ansvariga för dådet. EU har med kraft fördömt händelsen och stärkt gränserna mot Ryssland. Sanktioner mot Ryssland är att vänta från både EU och USA.

Nyhetsrapport 10:e februari 2013

   Ukraina återtar Krim från Ryssland. De pågående oroligheterna mellan Ryssland och EU/USA utnyttjades av Ukraina för att återta den omstridda Krimhalvön. Händelsen fördömdes av Ryssland, Kina, Iran och Syrien. Ryssland kräver att de ukrainska trupperna omedelbart drar sig tillbaka.

Nyhetsrapport 12:e februari 2013

   Ryska och kinesiska trupper går in i Ukraina. NATO mobiliserar och EU lovar repressalier om trupperna inte drar sig tillbaka. Tusentals befaras ha dött i strider längs gränsen mellan Ukraina och Ryssland.

Nyhetsrapport 13:e februari 2013

   USA:s president William Monroe är död. En brasiliansk man hävdas ha dödat presidenten med en handgranat. Händelsen förnekas av den brasilianska presidenten som också hånade Secret Service på en presskonferens i Rio de Janeiro.

Nyhetsrapport 14:e februari 2013

   USA startar krig med Brasilien. Oroligheter utbryter i Afrika och USA/EU-konstellationen går in i Ukraina.

Nyhetsrapport 13:e mars 2013

   Tredje världskriget har börjat. Världen har återigen sjunkit ner i blodiga strider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.