Sommar i mormors hus – Del 4

Del 3 hittar ni här.

Tredje veckan.

    Jontes fötter pumpade fram i spåret. Strax bakom hördes Marcos flåsande. Det var nästan nostalgiskt att springa i det gamla elljusspåret som han gjort så många gånger förut. Han kände till varenda kurva och backe som baksidan av sin hand. Nu visste han att det var en sista uppförsbacke och sen skulle det slutta lätt nedför hela vägen fram till målet. Jag lägger in en stöt här så får han bekänna färg, tänkte Jonte. Men Marco tänkte uppenbarligen samma sak och han var upp jämsides på krönet av backen. På slutspurten gick Marco om och utökade ledningen fram till mål. De dråsade trötta ned i gräset i slutet av spåret.

   ”Vilken kondition du har Marco! Du har legat i sedan senast jag var hemma.”

   ”Ja det finns inte så mycket att göra här. Sedan bion stängde ner så finns det egentligen bara två nöjen kvar, antingen dricka öl på Michelangelo eller så tränar man. Jag föredrar det senare.”

   ”Bra prioriterat, jag försöker hålla igång med träningen men det har varit kämpigt i plugget på slutet.”

  ”Var är Maja? Jobbar hon?”. Marco var inte intresserad av att diskutera skolan. Det hade aldrig varit hans grej.

   ”Ja hon jobbar eftermiddagsvecka denna vecka, jag kör nattpassen. Vi går om varandra den här veckan också.”

   Med det sagt så var träningspasset över för den här dagen. Jonte och Marco cyklade åt olika håll. Marco mot sin lägenhet och Jonte till mormors hus.

* * *

   Jonte klev ur duschen och greppade den stora vita fluffiga handduken. Han hade lämnat de rena kläderna på övervåningen så han drog handduken runt nederdelen av kroppen och gick ut i hallen. Han stannade tvärt. Där i hallen stod en gammal tant med krum rygg, kort krulligt grått hår och stora glasögon. Hon stod alldeles tyst och bara stirrade på Jonte. Det kändes som att tiden stod stilla. Så äntligen öppnade tanten munnen och började prata.

   ”Har du sett min man? Jag har gjort middag men han har inte kommit hem”, sa hon.

  Jonte stod först tyst, tagen av situationen. Är det där ett spöke, tänkte han först. Sen kom han på att mormor pratat om sin granne Agneta. Hennes man gick bort för ett antal år sedan och hon hade aldrig accepterat det.

   ”Nej, han är inte här”, svarade Jonte och kände sig som en skit för att han inte vågade säga som det var. Att hennes man inte kommer tillbaka.

   ”Ah, jaså. Kan du be honom gå hem om du ser honom”, frågade hon och det gick inte att missa besvikelsen i hennes röst.

   ”Absolut, det ska jag göra. Vill du ha hjälp hem?”

   ”Nej tack, unge man, jag klarar mig.”

   Agneta vände och stapplade ut genom dörren. Vi måste verkligen börja låsa dörren när vi är hemma, tänkte Jonte. Han gick upp på övervåningen och spenderade resten av kvällen framför TV:n.

   Jonte rullade runt och tittade på alarmklockan. De röda siffrorna lyste ilsket tillbaka: 01:42. Ett par timmar kvar tills Maja kommer hem tänkte han och rullade över på rygg. Det var varmt i sovrummet och han tittade upp mot fläkten i taket. Men han såg inte fläkten, istället såg han ett rött skotskrutigt tyg som svävade i taket. Det böljade fram som vatten på en sjö. I mitten kunde han uttyda ett ansikte, till en början suddigt men sen allt klarare. En gammal dam, smalt ansikte, grått rakt hår som böljade ut i takt med tyget. Det såg ut som om hon sov. Hela scenen var så lugnande, som att titta ut över en åker och se grödorna vaja i vinden. Plötsligt låste damens ögon fast i Jontes. Situationen kändes inte lika lugnande längre. Hon stirrade ilsket på honom samtidigt som ansiktet snabbt åldrades. Rynkorna blev djupare och djupare, ögonen föll in i hålorna som skapade stora avlånga hål som expanderade. Gapet öppnades i ett tyst skrik. Jonte slängde sig ur sängen och sprang mot dörren och strömbrytaren. Lampan i taket tändes. Damen var borta, sovrummet såg ut som vanligt igen och fläkten snurrade på i bra takt i taket. Fy fan, vilken jävla dröm, tänkte Jonte. Den kändes så verklig. För säkerhets skull tände han en lampa i vardagsrummet och tittade nerför trappen mot nedervåningen. Trappan var tom och huset var tyst. Han gick tillbaka till sängen och lade sig igen, men han lyckades inte lugna ned sig och somna om. Ett par timmar senare kom Maja hem och fann Jonte sittande i soffan, tittande på tv.

* * *

Fjärde veckan

   Tre arbetsveckor var nu avklarade och Jonte hade en förmiddagsvecka, samtidigt som Maja var ledig fram till torsdag då hon skulle jobba eftermiddag och sen nattpassen under helgen.

   Jonte gäspade ljudligt och reste sig ur soffan. På TV:n rullade The Matrix och Keanu Reeves var i full fart med att spöa glasögonprydda agenter.

   ”Ska vi kolla klart imorgon istället? Jag skulle verkligen behöva sova nu”, undrade Jonte.

   ”Absolut, jag sitter kvar ett tag och kollar på en annan film. Känner mig inte direkt trött än och vill inte vända över dygnet till förmiddagstider”, svarade Maja.

   Jonte borstade tänderna på toaletten på övervåningen. När han lufsade in i sovrummet så såg han Hugh Grants bekymrade min på rutan. Skönt, då missar jag inget sevärt, tänkte Jonte som istället såg fram emot att se uppföljaren till The Matrix på bio efter sommaren.

   Jonte vaknade och kände sig kissnödig. Klockan visade på 01:42. Konstigt samma tid igen, tänkte han. Sneglade på Maja som sov med ryggen vänd mot honom. Han reste sig ur sängen och gick med trötta steg mot dörren. Då såg han siluetten av en vitklädd gammal tant komma in i rummet med spretigt hår. Hon kom fort och kom med utsträckta armar rakt mot honom. Jonte skrek och slängde sig bakåt och landade på rygg på sängen med ben och armar i en försvarsposition. Varelsen skrek minst lika högt. Jonte svarade med att höja ljudnivån. Då tändes ljuset. Där stod Maja i dörröppningen i ett vitt nattlinne.

   ”Vad sjutton skriker du för? Du skrämmer ju livet ur mig”, sa Maja surt.

   ”Men va?! Du låg ju och sov”, Jonte vände sig om och tittade på Majas del av sängen som var tom.

   ”Nej, jag låg inte och sov, jag var på toaletten.” Maja var märkbart irriterad.

   ”Förlåt, jag kan inte ha varit helt vaken när jag gick upp. Jag ska också gå på toa och sen får vi försöka sova lite till.”

   Resten av veckan passerade utan incidenter. Jonte var mest med kompisar när Maja jobbade. Han inbillade sig att han gjorde det för att få tid med grabbarna, men sanningen var att han inte ville vara själv i huset.

Den avslutande delen kommer nästa fredag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.