Sommar i mormors hus – Epilog

Det här kan nog bli den mest personliga historia jag skriver då den till stora delar är baserad på mitt egna liv och upplevelser. Innan jag berättar vad som var sant i denna historia så vill jag klargöra att jag inte tror på spöken. Jag tror flera av dessa händelser är ett resultat av utmattning och sömnbrist. De sker ju till stor del när jag sover eller nyss har vaknat. Vi jobbade mycket båda två under denna period och vände ofta på dygnet för att kunna jobba förmiddag ena dagen och natt nästa. Det var också många dubbelpass och de kom ofta efter varandra så man hann bara hem för att sova ett par timmar innan man skulle vara tillbaka på jobbet igen. Så tröttheten gjorde att jag drömde livliga drömmar och ibland suddades gränsen mellan dröm och verklighet ut.

Så vad var sant i den här historian? Ja, jag och Karin jobbade på ett kartongbruk varje sommar under tiden vi studerade på universitetet. Vi bodde då i min mormor och morfars hus då de spenderade somrarna i stugan. De lever fortfarande förresten så ni behöver inte oroa er för att den delen är sann. Huset jag beskriver i historian är deras hus. Jag har försökt beskriva det så gott det går även om jag hoppat över en del rum i huset. Källaren är dock precis som jag beskrev, ett litet rum i betong med en lucka till krypgrunden. Karaktärerna är dock påhittade, förutom vännerna som är delvis baserade på några av våra riktiga vänner. Så några händelser ur berättelsen som är baserade på verkliga händelser:

Svävande tanten – Den svävande tanten i taket med skotsrutigt tyg hände på riktigt. Det var en dröm jag hade men hon var inte otäck, allt var väldigt harmoniskt och lugnande. När jag vaknade och tände lampan så var hon givetvis borta.

Garderobsdörren – En natt drömde jag att öppnades mitt i natten, men det var en annan dröm jag hade. Jag upplevde det som att jag hade ögonen öppna men så här i efterhand sov jag nog fram tills jag tände lampan.

Tanten som rusar in i rummet – En natt vaknade jag och var kissnödig, jag tittade på Karin som jag upplevde låg i sängen bredvid mig. Sen gick jag upp och när jag var halvvägs till sovrumsdörren kom något farande fort in i rummet. Jag upplevde det som att den hade händerna utsträckta rakt mot mig. Jag skrek ett gällt skrik och slängde mig på sängen. Karin skrek minst lika högt och tände lampan. Hon var inte jätteglad för att jag skrämt livet ur henne när hon varit på toaletten :).

Tanten i hallen – Den gamla tanten som stod i hallen hände på riktigt och det var inget spöke. Jag kom ut från toaletten efter att ha duschat och hon stod där alldeles tyst och hon hade stängt dörren efter sig. Hon letade efter sin döda man, blev ärligt talat både överraskad och rätt skraj när jag såg henne stå där.

Huset – Utöver det är det ett gammalt trähus så det knarrar och låter mest hela tiden. Rör slår i väggarna, det knarrar i trappan osv. En dag hörde Karin en hög smäll från övervåningen men vi hittade aldrig orsaken till det. Det var troligtvis bara något i väggarna, ett rör eller något annat i huset som rörde sig. Resten av historian har jag hittat på.

/Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.